
טיפול בבריחת שתן: סוגים, גורמים, טיפולים
בריחת שתן היא תופעה נפוצה אשר בעיקר נשים (אבל גם גברים) נאלצים להתמודד עמה. המחקרים בתחום מצביעים על כך שכל אישה שלישית מעל גיל 40 וכ-17% מהגברים מעל גיל 60 חווים קשיים שונים בשליטה בשתן.
למרות הקושי שהבעיה מעוררת, רבים נמנעים מקבלת סיוע רפואי בגלל בושה, מבוכה או הנחה (שגויה) שאין טיפול בבריחת שתן שיכול לעזור. מדובר כמובן בטעות שכן קיימים מגוון טיפולים אפקטיביים ומוכחים המסוגלים לספק מענה אמיתי לבעיה.
סוגים שונים של התופעה:
דליפת שתן או בריחת שתן היא הטלת שתן באופן לא רצוני. זוהי תופעה שמשפיעה באופן דרמטי על איכות החיים כאשר גם ממדים קלים שלה (כמו טיפות זעירות) עלולים לגרום לחוסר נוחות משווע. טיפול בבריחת שתן מתחיל עם הבנה שקיימים שלושה סוגים עיקריים של דליפת שתן - דליפת שתן בדחיפות, דליפת שתן במאמץ והפרעת השתנה משולבת (כאשר שתי התופעות מופיעות באותה האישה).
דליפת שתן במאמץ היא הנפוצה אצל נשים (בכלל) ואינה מאפיינת רק את הגיל המבוגר. היא נוכחת גם בקרב נשים בגיל הביניים ואפילו אצל נשים צעירות (אם כי בשיעורים נמוכים). דליפת שתן במאמץ מתרחשת כאשר ישנה עליה בלחץ התוך-בטני כמו למשל בעת פעילות גופנית, שיעול או עיטוש.
דליפת שתן בדחיפות , הידועה גם כ"שלפוחית שתן לא יציבה", היא הסוג השכיח יותר של בריחת שתן בקרב נשים מבוגרות. במצב זה, איבוד השתן הבלתי הרצוני מלווה בתחושה של דחיפות במתן שתן או לחילופין זמן קצר יחסית לפני שתחושת הדחיפות מורגשת. נשים שסובלות מבעיה זו נאלצות להתמודד עם תכיפות מוגברת של השתנה לכל אורך היום.
הגורמים לתופעה:
בקביעת ההחלטה על טיפול בבריחת שתן יש לבדוק את הגורמים לתופעה אצל המטופל הספציפי. אצל גברים, סיבה עיקרית לבריחת שתן מעל גיל 40 היא בלוטת ערמונית מוגדלת. גם סרטן הערמונית מקושר לאי שליטה במתן שתן וכן התרופות וההקרנות המלוות את הטיפול במחלה. סיבות נוספות שיכולות להיות לבריחת שתן אצל גברים הן גיל, נטילת תרופות מסוימות, לחץ נפשי ועוד.
אצל נשים ישנם גורמים שונים לתופעה וביניהם השמנת יתר, גיל, לידות וגינאליות, הריון, האיכות הגנטית של הרקמות האגניות ועוד. עישון ושיעול כרוני נמצאו אף הם כגורמים המחמירים את התופעה. טיפול בבריחת שתן יהיה אפקטיבי כאשר הוא יתכתב עם הגורמים והסיבות לדליפת השתן אצל המטופל או המטופלת הספציפיים.
אז למה זה קורה?
שלפוחית השתן היא שריר הדומה לשק בעל תפקיד מרכזי יחיד, אחסון שתן ללא מאמץ או דליפה, והטלת שתן באופן יזום. הטלת שתן תקינה נעשית על ידי הרפיה יזומה של השופכה ורצפת האגן, והתכווצות השלפוחית.
סגירה סדירה של השופכה (שהינה למעשה שסתום לכיס השתן) נעשית על ידי מנגנון פנימי ומנגנון חיצוני. החיצוני בין השניים כולל את מערכת שרירי רצפת האגן ורקמות החיבור שלהם. מערכת זו תומכת בשופכה ומגיבה לפעילויות השונות הנעשות על ידי האישה, שגורמות לעליה בלחץ תוך-בטני כמו עיטוש, פעילות גופנית, צחוק ושיעול, ומותירה אותה סגורה. כאשר מסיבה זו אחרת המערכת נפגעת, השופכה והשלפוחית נותרות ללא תמיכה, מה שגורם לדליפה של שתן במאמץ. גם נזק או פגיעה במנגנון הפנימי, הסוגר את השופכה, עלולים להביא לבריחת שתן.
טיפולים:
הטיפול בבריחת שתן יכול להיות כירורגי או שמרני על פי דרגת ההפרעה, הממצאים הקליניים ורצון המטופל או המטופלת. על פי רוב, המענה הראשון והפשוט יותר יבוא לידי ביטוי בשינוי בסגנון החיים תוך הפחתה בצריכת קפאין, הפסקת עישון, ירידה במשקל וקביעת זמנים מדודים להטלת שתן. קו ראשון נוסף לטיפול הוא פיזיותרפיה של רצפת האגן וקיים טיפול תרופתי המקל על התסמינים של התופעה.
במידה שהטיפולים השמרניים אינם מועילים, הצעד הבא הוא כירורגי. ניתוח זעיר ופולשני המתקן או מחזק את מנגנון הסגירה של השופכה באמצעות השתלת סרט מתחת לאמצע השופכה. שיעורי ההצלחה של הניתוח הם גבוהים ונעים בין 70% ל-80%. אמצעי נוסף הוא הזרקה של חומרי מילוי לכיס השתן וגירוי חשמלי שלו או הזרקת חומרים רפואיים סביב השופכה.
בשנים האחרונות קיימת אופציה נוספת עבור טיפול בבריחת שתן אצל נשים. טיפול לייזר וגינאלי שהינו כיום הטכניקה הטיפולית המתקדמת ביותר בתחום. טיפול בבריחת שתן בלייזר הוא טיפול בטוח, שלא כרוך בכאב ואינו פולשני. במהלכו מחודשת הרקמה על ידי טיפול באור (לייזר). מדובר בטיפול המאושר על ידי ה- FDA האמריקאי. שיעורי ההצלחה שלו עומדים על 100% -90% והוא הטיפול האידיאלי הטוב ביותר הקים היום שמחליף תהליך ניתוחי וללא כאב מה שגורם לו להיות הטיפול המבוקש ביותר והיעיל ביותר לטיפול בבריחת שתן.
טיפול בבריחת שתן בלייזר נחשב לטיפול היעיל ביותר הקיים כיום למצבים קבועים ומתמשכים של בריחת שתן.
לצורך קבלת מידע נוסף על טיפול בבריחת שתן בלייזר הקליקו